Våre drikker

Kaffedrikker: Espresso / Caffe latte / Cortado / Con panna / Americano / Cappuccino / Da Vinci Latte / Caffe chock / Dagens kaffe / Presskanne / Baristaens spesial /Macchiato / Søt Chili
Koffeinfritt:  Baby Chock / Kakao / Te / Italiensk soda / Brus / Smoothies / Økologiske safter fra Mikkelhaug gård


Tilbredning

Ved all tilberedning av kaffe er det viktig å bruke rent utstyr, friskt kaldt vann, god og fersk kaffe med rett kverningsgrad og i riktig mengde i forhold til mengde vann.

 

Så er det viktig at kaffen er kvernet rett i forhold til tilberednings-metode og at man er nøyaktig i blandingsforholdet mellom kaffe og vann. Bruk mer enn gjerne en god vekt til begge deler.  Sist, men ikke minst er det viktig å huske på at kaffe er en ferskvare. Fersk, nykvernet kaffe smaker alltid best, og ferdigtraktet kaffe byr som regel på sine beste egenskaper i en halvtime til en time! Nyt kaffen!


Espressomaskin til hjemmebruk

En god espressomaskin koster penger. Styr unna de billigste på markedet og sørg for at maskinen du kjøper er stabil på trykk og temperatur. Vi anbefaler alle som har en baristaspire i magen å invistere i skikkelig utstyr, selv om dette koster en god del penger. Og kurs hjelper deg å hente ut postensialet i din maskin! Les gjerne mer om våre baristakurs! Om du vil drikke god italienskinspirert-kaffe hjemme kan ofte en moccakanne med melkepisker være et like godt alternativ som rimelige kaffemaskiner. Slik har du noe å kose deg med i koppen, mens du sparer til en skikkelig maskin.

Dromedar Kaffebarer fører ikke hjemmemaskiner, men vi kan anbefale Ranchillio Silvia. Denne  har vi veldig gode erfaringer med både når det gjelder trykk, temperatur, holdbarhet og brukervennlighet, og ikke minst at dette er en maskin som er bygget for å vare.

En perfekt espresso er avhengig av mange faktorer; kverningsgrad, tamping, trykk, temperatur, mengde kaffe og trekketid. Du trenger en maskin som kan levere  9 bars trykk i filterholderen ved en temperatur på mellom 92 og 94 grader celsius. Til en dobbel espresso skal man bruke ca 18-20 gram jevnt fordelt kaffe i filteret. Når man tamper kaffen  skal man ha ca 15 kg trykk. Dette er de faste parametrene, og deretter gjelder det å kverne kaffen slik man får ca 6 cl espresso etter 25 sekunders traktetid. I en bra kaffebar er det hvordan man kverner espressobønnene som er det aller viktigste for smaken, så ikke forsøk deg på noe uten en egen kvern. Hvis alle disse faktorene er under kontroll vil man få en deilig bittersøt espresso med fyldig gyllenbrun crema. Ikke bli fortvilet om du ikke får det til på første forsøk. Dette krever trening, og man vil etterhvert klare å lage sin egen perfekte espresso.


Mocca-kanne (Espresso-kanne)

Dette er nok verdens mest populære måte å lage kaffe på. Den klassiske Moka Express-kannen har blitt solgt i over 200 millioner eksemplarer, og da kommer alle etterligningene i tillegg! Utstyret er veldig enkelt, og fås i flere typer design og kvaliteter, men prinsippet er det samme hos alle. Til denne type tilberedning er det ikke strengt nødvendig med egen kvern. Hos oss får du kjøpt kaffe som er ferdig kvernet til denne typen kanne.

Slik gjør du det på komfyren hjemme:
  • Sett stekeplaten på full guffe.
  • Ha i kaldt, friskt vann i den nederste delen av kannen, opp til merket. En vanlig feil er å ha i for mye vann.
  • Deretter setter du på filteret og fyller det med kaffe. Det skal være helt fullt, men ikke press sammen kaffen.
  • Sett på den øverste delen og skru til. Kaffen vil da bli presset sammen av seg selv. Kannen settes på den varme platen og når det øverste kammeret er ca 1/3 fult tar man  kannen av varmekilden og setter den til side.
  • Det er enda nok trykk i kannen til at resten av vannet trekker gjennom kaffen, og man unngår at kaffen i det øverste kammeret begynner å koke.
  • Når det ikke lenger kommer kaffe i det øverste kammeret er den ferdig.

Drikketips til hjemmebruk

Merk; Alle oppskriftene baseres på at kaffe tilberedes som mokka på en espressokanne. DromedarEspresso smaker nydelig sammen med melk!

Caffe Latte

en del espresso, tre deler varm melk

Fyll opp espressokannen med vann og espressokaffe, sett den på plata på full varme. Hvis du ikke har noe egen løsning kan du varme melken i en liten kasserolle og vispe inn litt luft med en minimelkevisp. Det viktig at melken ikke koker, den skal varmes opp til ca 70 grader eller der det begynner å ryke sånn ca.  Legg ca 1 dl. espresso i bunnen av glasset og fyll opp med melk. Strø gjerne litt brunsukker på toppen.

Cappuccino

en del espresso, to deler varm  melk.

Samme fremgangsmåte som ved caffe latte, forskjellen er at det er ønskelig med en mer luftig melk i en cappuccino. Luftigheten og kremfølelsen til en cappuccino er ikke bare bare å få til selv på espressomaskin, men målet er ca 1 del kaffe, 1 del melk og en del melkeskum.  Legg ca 1.dl espresso i en kopp, og hell  steamet melk forsiktig over. Topp gjerne med kanel, revet sjokolade eller vanilje og nyt…

Caffe Mocca

en del espresso, to deler varm melk, tre biter mørk sjokolade og en ts. hvitt sukker.

Bruk et stort glass eller en stor god kopp, og først legger du tre biter av en god mørk sjokolade i bunn. Sjokolade fra Michel Cluizel er toppen, men god, mørk kokesjokolade blir også godt!! Legg så i en ts. hvitt sukker. Hell over 1 dl. espresso og rør alt godt sammen før du fyller opp med varm melk under vidre omrøring. Topp drikken med revet sjokolade eller  revet appelsinskall.


Shakaratho

Kald espresso for varme dager

Du trenger; Dobbel espresso/ 2 dl espresso fra kanne, 8 isbiter, 2 ts hvitt sukker, et syltetøyglass med lokk, og et høyt glass. Legg alle ingredienser over i syltetøyglasset, rør helst sukkeret ut i varm kaffe før du har i isen. Skru så på lokket og rist til alt er iskaldt. Hell over i høyt glass. Kjempegodt…!

Is Caffe Latte;

en kald klassiker

Lag shakarato som vist til venstre, men gå litt ned ned på mengden espresso. Legg 4 isbiter i høyt glass, hell melk til glasse er 3/4 fullt. Topp med shakarato, og server med sugerør.


Kaffetrakter

Når du skal kjøpe kaffetrakter er det lurt at du kjøper en som er merket med “Godkjent av Norsk Kaffeinformasjon”. De garanterer at trakteren holder rett temperatur på vannet (92-96 grader) og at trekketiden ikke overstiger 6 minutter.

Trakting av kaffe kan dermed være lett. Man trenger rent utstyr og gode råvarer – så er det eneste man må passe på er at man bruker riktig mengde kaffe til riktig mengde vann, bruk gjerne en vekt for å sikre dette. Det skal være 60 – 70 gram kaffe pr. liter vann, og sørg for kaldt og friskt vann. Resten sørger trakteren for selv. Kaffen holder seg i opptil en halvtime på termo-kanne. Husk på å rense trakteren ca hver 14 dag, alt etter hvor mye den blir brukt.


Presskanne (franskpresse)

Utstyret er enkelt. Alt du trenger er en presskanne,
varmt vann (92-94 grader) og kaffe. Vi anbefaler også kvern, vekt og stoppeklokke.

Ha kaffen i bunnen av kannen, ca 6-7 gram pr dl vann. Kverningsgrad bestemmer traktetid. Bruker du filtermalt skal kaffen trekke fire min, og bruker du kokemalt kan den trekke 6-7 minutter.

Hell på nykokt varmt vann slik at all kaffe blir bløtet,  dette for at kaffen skal trekkes optimalt. La den trekke i  rett antall minutter, uten lokk/stempel. Når klokka sier når rører man i pressakanna slik at gruten på toppen faller ned. Etter kort venting kan vi sett på toppen og skyve filteret til bunnen. Kaffen er klar!


Kokekaffe

For å lage skikkelig kokekaffe trenger du et bål og en gammel nedsotet kaffekjel (den skal selvsagt være ren på innsiden!). Man kan ta til takke med en komfyr og en kasserolle, men det blir ikke helt den samme kaffen man kan få i friluft.

Uansett er fremgangsmåten lik. Kok opp friskt og godt vann i en kjele og ta den av varmen. Ha i kokemalt kaffe (60-70g /L), rør rundt og la det trekke i ca 7 minutter. Hell gjennom en sil rett i koppen eller over på en termos. Det er viktig å skille kaffen og gruten etter at den er ferdig trukket, slik at ikke kaffen ikke blir overekstrahert og bitter.